tiistai 24. toukokuuta 2016

Täytetty leipä



Vihdoin on tämän superhyvän leivän vuoro päästä blogiin! Sain reseptin jo kymmenisen vuotta sitten ystävältäni, joka siihen maailman aikaan toimi edelläkävijänä ja jo bloggasi juurikin näitä ihania leipäreseptejä. Tätä leipää olen tehnyt lukuisia kertoja, mm. omiin ylioppilasjuhliini ja muihin juhliin suolapalaksi ja ruokaleiväksi buffet-pöytään. Viimeksi kaivoin reseptin esiin, kun leivoin leipää vappu-piknikille. Siitäkin on jo melkein vierähtänyt kuukausi..






Leipä on siitä mukava, että täytettä voi muokata makunsa mukaan aina tilanteeseen kuin tilanteeseen. Meillä on sattumoisin jääkaapissa aina todella paljon chouriço-raakamakkaraa, joten päätin käyttää sitä. Näin lopputuloksena oli vähän niin kuin portugalilainen pão com chouriço-tyyppinen leipä. Lisäksi aina pitää tehdä myös basilika-versio, koska se on vain niiiin hyvää!




3 leipää

50 g hiivaa
6 dl vettä
25 g voita tai 1/2 dl öljyä
2 tl suolaa
n. 16 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi n. 37-asteiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää pehmeä voi tai öljy ja suola sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa hyvin ja lisää pikku hiljaa loput jauhoista. Anna taikinan kohota n. 1 tunnin ajan liinan alla.

Basilika-valkosipulitäyte

1 ruukku basilikaa
100 g huoneenlämpöistä voita
1/2 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi

Hienonna basilikan lehdet ja sekoita yhteen voin, suolan sekä puristetun valkosipulinkynnen kanssa tasaiseksi.

Chouriço-basilikatäyte

n. 1/2 chouriço-makkara
n. 1/2 linguiça-makkara

Viipaloi makkarat ohuiksi viipaleiksi. Ota basilika-valkosipulitäytteestä n. ruokalusikallinen talteen chouriço-täytettä varten.

Vaivaa kohonnutta leipätaikinaa vielä pöydällä ja jaa se kolmeen osaan. Kauli aina yksi osa suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi. Jos teet basilika-valkosipulitäytteisen leivän, levitä valmis täyte levylle. Kääri levy rullalle. Kieritä rulla joko solmuksi taittaen rullan päät leivän alapuolelle tai kääräise rulla renkaaksi.






Jos teet chouriço-täytteisen leivän, levitä ensin pieni määrä basilika-täytettä levylle ja ripottele chouriço-palaset sen päälle. Kääri levy rullalle ja kääräise jälleen joko solmuksi tai renkaaksi.




Kohota n. 30 minuuttia. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laske lämpötila 225 asteeseen, kun laitat leivän uuniin. Paista leipää uunin alimmalla tasolla n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti