sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kylmässä kohotettu Oolannin vehnäleipä



Ostin viime syksynä kohotuskorin leivän leipomista varten. Enpä ollut sitä aiemmin käyttänyt, kunnes Leivotaan-lehden (2/2015) kevätnumerosta bongasin mielenkiintoisen leipäreseptin. Lehdessä tanskalainen tv-kokki Thomas Herman esittelee alunperin Oolannin luomuvehnäjauhoja sisältävän reseptinsä, jota oli pakko päästä kokeilemaan. Oolantilaisten jauhojen tilalla käytin kyllä spelttiä.

Tämän leivän teko kestää lähemmäs kaksi vuorokautta kohottamiseen kaikkineen. Lopputulos on kuitenkin sen väärtti, sillä kuoresta tulee uskomattoman rapea ja sisuksesta pehmeä. Kuten koemaistajaraatini sanoi, leipä on erittäin rustiikkinen :) Vaikka kokki-Thomas ei voi sietää leipää ja juustoa yhdessä, mutustelin itse tätä ilolla voin ja juuston kera.



1 leipä

12 g hiivaa
4½ dl vettä
150 g spelttijauhoja
reilu 200 g vehnäjauhoja
50 g grahamjauhoja
20 g suolaa

Illalla:

Sekoita hiiva ja vesi kulhossa. Lisää spelttijauhot, vehnäjauhot, grahamjauhot ja suola. Sekoita kaikki joustavaksi, pehmeäksi taikinaksi ja alusta voimakkaasti. Jos käytät yleiskonetta, käytä sitä suurimmalla teholla noin 8 minuutin ajan. Laita taikina muovikelmulla peitetyssä kulhossa jääkaappiin yöksi.

Aamulla:

Ota taikina jääkaapista ja pyörittele siitä spelttijauhoja apuna käyttäen korin muotoinen leipä. Tässä vaiheessa oma taikinani oli vielä todella pehmeää, mutta jauhoje avulla siitä sai hyvän leivän. Jauhota kori ja asettele leipä koriin. Anna sen nousta korissa noin tunti. Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Kippaa taikina varovasti leivinpaperoidulle pellille ja paista sitä n. 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hyvän värin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti